Pàgines

20 de gener del 2010

Productivitat i atracció d’inversió estrangera

Productivitat i atracció d’inversió estrangera
Article Empresarial Girona. Número 10 Juliol-Setembre de 2009

L’encadenament de tantes males notícies econòmiques, provoquen que el desànim s’estengui a passos accelerats i correm el risc, en aquesta dinàmica negativa, que les poques bones notícies, quedin soterrades, i els que en fem difusió siguem considerats uns optimistes patològics.

Ja els ben asseguro que no és el cas, sóc conscient de la complicadíssima situació de la nostra economia i les seves febleses, en tot cas, m’agradaria assenyalar dos estudis recents amb alguns indicadors positius. Primer, un del professor Josep Oliver sobre els factors de creixement de la indústria catalana que mostra com entre el 2000-2005 la productivitat per hora treballada creix intensament i les fonts principals del creixement del VAB industrial es troben en la quantitat i qualitat de capital, i la qualitat del treball o qualificació del personal, just el contrari que entre 1995-2000 que els creixements es basaven sobretot en la quantitat de treball, és a dir en nombre d’hores. Bons indicadors que ens mostren com una part important de la indústria catalana ha fet els deures, i algunes inversions en TIC o en R+D, comencen a donar resultats en millores de la productivitat. Segon, un estudi de l’IESE assenyala que Catalunya és la tercera regió d’Europa del rànquing de regions receptores de projectes d’inversió estrangera directa, la quarta a nivell mundial en projectes de ciències de la vida, la cinquena en el sector químic i la sisena en captació de centres d’R+D.

Tot i que ens hem d’esforçar encara molt, alguns canvis en el teixit industrial els darrers anys i la capacitat d’atraure inversions, especialment en sectors d’alt valor afegit, marquen un bon camí en el qual seguir-hi treballant.