Pàgines

20 de gener del 2010

Escenaris de futur en el sector de l’automoció

Escenaris de futur en el sector de l’automoció
Article Empresarial Girona. Número 11 -Octubre-Desembre de 2009

El debat sobre la necessària reconversió del sector de l’automoció és recurrent a les notícies i General Motors potser és el cas més paradigmàtic; després d’una reestructuració profunda, amb previsions de reduir la plantilla en 47.000 treballadors, ara està millorant les vendes gràcies als nous estímuls a la demanda del govern americà, naixent un tímid optimisme per haver superat el pitjor moment en pocs mesos.

I a Catalunya? Algunes bones notícies com l’assignació del Q3 a la planta de Seat són més una pròrroga que no pas una estació d’arribada. Les grans marques, amb seus lluny d’aquí, aturen inversions a d’altres països i deslocalitzacions pels costos d’inversió que impliquen en un moment de refredament de les vendes i la manca de crèdit. Catalunya ha sabut aprofitar tenir una planta competitiva en un moment crític i haver fet les gestions correctes a tots nivells: empresa, treballadors i governs; però la reflexió rellevant és: com mantenir la competitivitat en un entorn que canviarà profundament en pocs anys?

Tot i que els darrers expedients de regulació no conviden a l’optimisme, cal superar la visió derrotista sobre el futur, si fem les coses bé, tindrem automoció per anys. Necessitem adaptar-nos per respondre a les tendències que afectaran al sector: formar els treballadors i invertir en R+D són factors clau per millorar la productivitat del treball i del capital, sobretot en sectors de major intensitat tecnològica com aquest; millorar la logística és fonamental, i el Port de Barcelona tindrà un rol importantíssim; modificar competències dels proveïdors i les plantes per produïr els vehicles del futur (quines oportunitats tenim en l’emergent vehicle elèctric?), i especialment, reflexionar sobre què aportarem a la cadena de valor d’un producte que està en moviment accelerat permanent: fabricació, enginyeria, disseny, distribució, manteniment,... No hi ha respostes unívoques o excloents, però caldrà pensar-hi i prendre decisions amb visió a mig termini.