Les nostres ciutats són competitives?
Article Empresarial Girona nº 5 Abril-Juny 2008
Els països, les regions, les empreses o les persones competeixen en múltiples àmbits; i si bé és cert, que de vegades col·laboren per aconseguir fites comuns o un progrés social i econòmic compartit, la realitat és que estan inmersos en fortes dinàmiques de competitivitat. Ara bé, les ciutats competeixen entre elles? Personalment, penso que sí; tot i que com a ciutadans només ens preocupéssim individualment per disposar d’una bona mobilitat, uns serveis públics de qualitat, una oferta cultural i d’oci diferencial o oportunitats per formar-nos i treballar, en realitat tot plegat també serien elements diferencials i fonts d’avantatge competitiu per les ciutats.
Però, competir perquè? Doncs, per disposar de millors infraestructures, captar més inversions públiques o privades, atraure talent i un llarg etcètera, que els permet crear més riquesa i retornar-la als ciutadans i a la societat. Moltes ciutats estan duent a terme iniciatives per transformar la seva realitat econòmica, urbanística, cultural i social per ser més atractives, mitjançant col·laboracions en projectes amb d’altres organismes i administracions, i aprofitant els seus avantatges comparatius-com una determinada ubicació geogràfica- i competitius, com per exemple la innovació.
Projectes com el 22@ per posicionar Barcelona en el mapa de les ciutats innovadores mundials, l’Ajuntament de Manresa que ha rebut recentment el premi de Computerworld per haver aconseguit atraure un Centre de Microsoft, o l’Ajuntament d’Olot que lidera la creació d’una agrupació d’empreses innovadores càrnies de totes les comarques gironines i Osona, són exemples de ciutats que volen ser innovadores i competitives en un món global.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada