Pàgines

17 de març del 2013

Ple de pressupostos 11 de març de 2013


En el ple d’aquesta setmana s’ha debatut i aprovat definitivament  el pressupost de la ciutat de Girona pel 2013. S’ha aprovat amb els vots favorables de CiU i l’abstenció del PSC que ha permès que puguin tirar endavant. IC amb els seus dos regidors ja havia anunciat l’abstenció després de l’aprovació inicial on havia pactat algunes millores en aspectes de sostenibilitat i participació sobretot, junt amb altres canvis menors de partides. El PP va votar en contra, el principal motiu semblava que fos que l’equip de govern incomplís tots els acords del pressupost de 2012 que havien pactat amb ells i que no acceptessin cap de les seves al·legacions. En tot cas, les relacions entre PP i CiU s’han refredat des de les passades eleccions al parlament. La CUP també va votar en contra, després que en la seva assemblea, tal i com s’explicava en els diaris, cap dels seus participants va defensar altres opcions al considerar que el seu model de ciutat és del tot incompatible amb el de CiU. Val a dir que em sembla una opció coherent en la lògica interna dels posicionaments polítics, no tant, sota la perspectiva de la governabilitat a nivell municipal on tots els grups han d’abandonar posicions maximalistes i cercar els espais de consens. En definitiva, de vegades cal deixar de banda la construcció del nou ordre econòmic i social no capitalista o la independència dels països catalans per arribar a punts d’acord amb quina ciutat volem per l’any que ve.

Al meu entendre el pressupost municipal i les votacions definitives tenen algunes claus importants que intentaré resumir:

Font: Aniol Resclosa. Diari de Girona
1)      Sentit de la nostra abstenció als pressupostos. El PSC no compartim el pressupost proposat per CiU. Però en el marc restringit d’allò que es pot presentar com al·legacions i gairebé 10 dies abans que finalitzés aquest període, vam introduir propostes de canvis molt importants per reforçar serveis socials, impulsar l’ocupació (especialment la juvenil) o la promoció econòmica i reduir despeses supèrflues (comunicació, llums de Nadal, etc). El govern municipal va acceptar gran part de les nostres al·legacions a darrera hora i com és lògic ens vam abstenir, no hi ha volta de full, ni més interpretacions que la coherència entre allò que demanàvem per un millor pressupost, i els canvis que es van acceptar. El pressupost resultant és molt millor que l’inicial de CiU. En aquest sentit, us recomano llegir tant les al·legacions que vam fer en el seu dia, com l’acord definitiu proposat pel PSC. Diaris com el de Girona o el Punt resumeixen bé aquests acords.


2)      Antecedents. En la votació inicial CiU havia pactat l’abstenció de la CUP i IC-EV, i de fet, ni tan sols van fer un gest per buscar el nostre suport, malauradament és més fàcil dir que es posen pals a les rodes, podeu llegir la nostra posició en aquest article de la Silvia Paneque. En la lògica partidista, nosaltres som el principal partit d’oposició, i qui n’exerceix amb més claredat en els plens i m’imagino que per l’equip de govern el darrer amb qui buscar aliances som nosaltres. Fins cinc dies abans del ple, la regidora d’hisenda manifestava que no ens acceptaven cap al·legació i l’alcalde explicava que per tirar endavant els pressupostos faria una qüestió de confiança! Aquesta és un opció extrema, quan una ciutat és ingovernable, en dues ocasions es pot utilitzar aquesta eina excepcional que li permet que si no hi ha una alternativa de govern que articuli una moció de censura se li aprovin els pressupostos inicialment aprovats automàticament. És una opció que talla de soca-rel el diàleg i imposa uns pressupostos amb només el suport de 10 regidors sobre els 25 que formem part del ple municipal. Quan molts ciutadans, fins i tot algun militant i càrrec de Convergència o d’Unió que conec parlaven de responsabilitat, tots reconeixien que el primer que calia aplicar-la era l’alcalde. Només puc entendre el canvi de posicionament de l’alcalde sota la perspectiva de la pressió de la ciutat, del seu propi partit i del mateix equip de govern. Recomano llegir l’entrada al seu blog sobre pressupostos, en un moment en què ja havíem presentat les nostres al·legacions, res havia canviat per part nostra, i no va ser fins que el dimecres abans del ple, CiU va trucar a la regidora Silvia Paneque del PSC per primera vegada per negociar quines al·legacions estaven disposats a acceptar.

3)      La responsabilitat: la ciutat primer. No era la millor solució que Girona tingués un pressupost prorrogat, encara menys ho era que s'aprovés per una qüestió de confiança a l'alcalde. En el primer cas caldria haver tornat a iniciar negociacions per pactar el pla d’inversions. A més, estàvem en el mes de març (cal recordar que abans els pressupostos s’aprovaven al novembre de l’any anterior), és a dir que moltes entitats, associacions o ciutadans que necessitaven l’aixopluc i suport de l’Ajuntament havien d’escoltar la cançó de que encara no teníem pressupost aprovat, en definitiva, un retard molt considerable quan ja hem passat un terç de l’any. En aquest context la responsabilitat era en primer lloc de l’equip de govern, dient si acceptaven o no les nostres al·legacions i establint un diàleg obert amb la resta de grups per negociar i aconseguir més regidors a favor que no pas en contra, una qüestió de confiança no era una opció ni responsable, ni recomanable. El govern de PSC, ERC i IC-EV de la darrera legislatura tenia 17 regidors que donaven suport al pressupost, això si, amb molt de debat previ abans de tancar una proposta. De vegades cal recordar-ho quan es diu que abans no es dialogava prou.

4)      Balanç. En el ple municipal de dilluns alguns grups no van pair bé la nostra abstenció, tant aquells que van votar el mateix que nosaltres a canvi d’altres millores que havien assolit, com altres que han canviat de parer en el procés o aquells que l’any passat van votar-hi a favor. Es pot justificar l’abstenció per haver aconseguit que hi hagi una nova estació de Girocleta, més pressupost per horts urbans i facilitar la participació ciutadana en el pla d’inversion, però no per aconseguir noves partides de serveis socials i ocupació per valor de 600.000€? Sincerament és complicat de justificar per molta dialèctica que apliquin els companys d'IC-EV. Entenc que pot haver-hi un punt de frustració per allò que alguns havien negociat i explicat com a millores, i que certament ho són i que nosaltres reconeixem, però que probablement no són tan importants com allò introduït pel PSC en el pressupost, però d’aquí a fer-ne una crítica tan poc raonada com la que vam escoltar al ple hi va un bon tros. Feia dies que li havia dit a un regidor si s’imaginava quin pressupost de caràcter més social hauríem pogut aconseguir si les esquerres haguéssim negociat amb una certa unitat. En tot cas, aquesta dinàmica avui és impossible, una part de l’esquerra viu més pendent de fer-nos crítica i eixamplar les nostres diferències que en assenyalar allò en què el govern de CiU s’equivoca, ja sigui per acabar amb moltes de les coses que s’havien fet bé en el passat, com en focalitzar-se en àmbits que al nostre entendre no són els que la ciutat necessita. El pressupost és model de ciutat, és prioritzar inversions; abstenir-se i no dedicar ni un minut a allò que no es comparteix amb el govern és com a mínim sorprenent, refiar-ho tot als afalacs de l’alcalde és poc seriós. Ja fa temps que defenso que una part important dels ciutadans que es consideren progressistes no entenen que no hi hagi una major unitat d’acció dels partits d’esquerres a la ciutat. Pel que respecta a la CUP, ens acusa de tenir el mateix model de ciutat que CiU, sincerament no ho comparteixo però bé, sota la seva perspectiva, especialment quan es radicalitza és cert que segur que hi ha diferències molt notables entre el model de la CUP i el nostre. En relació al PP ens acusa d’haver canviat per poc i ens adverteix que els 600.000€ que cal afegir per les nostres peticions no es compliran. La regidora Silvia Paneque li assenyala que la partida de romanents de l’any anterior és d’una xifra similar i que per tant és perfectament versemblant si hi ha voluntat per part del govern. CiU passa de puntetes sobre la retirada de la moció de confiança i manifesta que sempre havien estat pel diàleg, la propera vegada fora bo que no fos a contra-rellotge.

5)      Autonomia i exigència. A alguns els hi agrada molt dir que les decisions no les pren el grup municipal, que ho fa el partit o l’ex-alcalde Joaquim Nadal. És una caricatura, una lectura interessada que a alguns partits els hi agrada explotar pel seu propi interès. El grup municipal és autònom, pren les seves decisions de manera col·legiada, ens reunim tot sovint per decidir l’estratègia i decisions tan importants com el pressupost requereixen temps i moltes reunions. Evidentment parlem amb molts ciutadans, debatem amb els nostres militants en assembles, escoltem als que pensen com nosaltres i als que no, però això si, prenem les decisions nosaltres, quan ens equivoquem o quan encertem la responsabilitat és tota nostra. I la nostra autonomia es la que ens fa també ser un grup exigent a l’oposició, incòmode de vegades, i evidentment si hem introduït millores volem que es compleixin. Molts acords de ple, el mateix suport del PSC al cartipàs amb els seus acords vinculats, han estat sovint obviats per l’alcalde, paper mullat. Esperem que aquesta vegada no passi, i si arriba a succeir, la poca confiança que encara conservem en l’actual equip de govern quedarà definitivament perduda.

Com a darrer motiu de reflexió, vull recomanar el blog de la Pia Bosch en relació a aquest tema. Finalment vull felicitar a la regidora que ha portat el pes de la negociació per part del PSC en el pressupost, la Silvia Paneque, la qual, ha fet una gran feina en la negociació, buscant totes les possibilitats per dotar al pressupost 2013 de la ciutat de Girona de més eines per impulsar els serveis socials i la creació d'ocupació. Enhorabona!