Pàgines

10 de setembre del 2013

Ple Municipal 9 de setembre de 2013: Noves inversions de la empresa Nestlé

Planta de Nestlé a Girona

Ahir el Ple Municipal de l'Ajuntament de Girona va aprovar un punt de l'ordre del dia pel qual es permetrà a la planta de la Nestlé a Domeny construir una torre a una alçada superior a l'actual en el marc d'una nova  inversió de modernització a la planta. Podeu trobar la notícia al Punt. Em sembla un clàssic exemple de com un Ajuntament ha de facilitar les inversions industrials i ajudar a garantir l'ocupació en la indústria més important de la ciutat. La CUP i ICV van votar en contra per l'impacte paisatgístic de la torre, i acompanyat d'algunes reflexions tipus: "els temps els marquem des de l'Ajuntament, no des de Suïssa" i acompanyats d'algunes crítiques a les "multinacionals", fins i tot barrejant tot plegat amb el que ells anomenen "mafies", paraules que al meu entendre haurien de fer enrajolar a qualsevol que hi hagi dedicat un temps mínim a pensar en la importància de la indústria, i de les polítiques industrials per a la recuperació econòmica del país. Per acabar-ho d'adobar els grups d'ICV i el PP es van barallar enmig d'aquest punt amb referències creuades a la gestió passada per part d'un ex-regidor de govern d'ICV  i de totes les coses que se'n penedia, i crítiques sobre qui participava a la via catalana o no. No és broma ni una exageració partidista! Tot en el mateix punt en el qual debatíem sobre si permetíem aquest canvi urbanístic o no...vaig haver de començar la intervenció desitjant que cap responsable de la multinacional Nestlé que hagi de decidir sobre aquesta inversió escoltés les intervencions precedents dels polítics de la ciutat.

Vaig demanar explicítament a l'alcalde al final de la meva intervenció i més veient que una part de l'oposició anunciés que votaria en contra que organitzi una trobada amb els portaveus dels diferents grups perquè ens puguem reunir amb l'empresa, i potser que alguns regidors coneguin aquesta planta industrial i perquè necessita atraure noves inversions de modernització. Escoltant ahir a alguns regidors, vaig pensar que creuen que les decisions industrials i els projectes d'enginyeria i de millora s'improvisen a voluntat política, i que no hi ha res millor que un bany de realitat i de converses directes amb l'empresa per aclarir tots els dubtes que es puguin generar. Crec que en l'aprovació definitiva fora positiu aconseguir una posició d'unanimitat a favor, que ajudi en el procés de d'atracció de la inversió.

En tot cas, adjunto unes notes sobre el que vaig dir ahir sobre aquest tema:

Com tots els grups saben, el grup d’alimentació Nestlé té una planta a Girona de les més importants a Catalunya, on treballen més de 680 persones avui, probablement és la indústria i empresa privada més gran que tenim a la nostra ciutat, i que contribueix amb els seus impostos i creant ocupació a la nostra ciutat de fa una colla d’anys. És una planta d’un producte d’alt valor afegit, innovador, present en moltes cases i a més altament internacionalitzat, ja que exporta el producte a més de 70 països. És el tipus d’indústria, de model econòmic que convé al país. A més, a la qual s’hi va aprovar fa poc una inversió des de la seva matriu de 44M€, en un entorn de deslocalització i competència molt forta amb d’altres plantes. Pensem ara quantes inversions com aquestes es poden atraure, quants llocs de treball es creen i que faríem per aconseguir-la amb el cost d’oportunitat que representa. Aquesta era una inversió que anava a una nova línia de producció, i que va implicar contractar 100 treballadors més. Només fa falta veure l’estructura de la planta actual, per adonar-se que la majoria són gironins o del seu entorn més proper, és una indústria cabdal a les comarques gironines i per a la ciutat.


Aquesta indústria avui ens planteja una inversió d'una xifra econòmica que pot arribar a duplicar aquesta inversió que comentava abans, ja que es tracta de la modernització de tota la planta que té instal·lacions que van ser dissenyades pel seu ús a l’any 1968. Un gran projecte per aquesta planta amb més de 45 anys d'història. És lògic que la central de Nestlé estigui plantejant una possible modernització que en primer lloc aconseguiria assegurar els llocs de treball actual en un entorn de forta competència amb d’altres plantes i deslocalitzacions. Ara bé, per poder fer aquesta inversió, es demana ampliar l’alçada màxima actual, en part per poder implantar tecnologies energèticament més eficients i amb menys emissions  de pols al medi que les inicialment previstes i reducció dels sorolls que afecten als veïns; estem parlant d’una alçada màxima generada per la torre que fa el procés d’assecat de l’extracte de cafè i va acompanyat d’un projecte que ja intenta minimitzar l’impacte paisatgístic i ambiental. Nestlé és una industria neta, genera llocs de treball de qualitat i han presentat un projecte que sota la perspectiva energètica, econòmica i social és positiu per a la ciutat ja que una inversió d’aquestes característiques precisament assegurarà molts llocs de treball i indirectament en pot crear de nous. A més, aquesta modificació no suposa, en cap cas, increment del sostre edificable, ni de la densitat de l'ús residencial ni de la intensitat ni la transformació d'usos.


Tot i que sempre cal vetllar per mantenir una certa harmonia paisatgística, estem parlant d’un sòl que ja és avui industrial, on per tant la seva incidència serà mínima. Passar de 30m a 50m no és un caprici dels responsables locals, com molt bé expliquen des de Nestlé, aquesta és la nova tecnologia estàndard que utilitza Nestlé al món, utilitzada en d'altres plantes a tot el món. Professionalment he treballat a la indústria i per a la indústria, els hi demanaria que no fem bona, una reflexió malauradament massa habitual en molts responsables industrials i treballadors de la indústria del país que diuen que els ajuntaments només se’n recorden d’ells per pagar impostos i multes, bé hi afegiria que també se'n recorden quan tanca una indústria. La indústria és al bell mig de la recuperació del país, però cal que l’ajudem, com avui se’ns demana amb aquesta inversió no posant pals a les rodes, perquè si Catalunya recupera part del seu pes industrial també hauria de ser per unes polítiques d’entorn i de suport a la mateixa d’acord amb aquesta voluntat. Per aquest motiu el grup del PSC votarem a favor d'aquest punt de l'ordre del dia.