Pàgines

25 de juliol del 2013

En Ramon Ceide plega de regidor de Girona…

Ramon Ceide amb els regidors del PSC a la inauguració del TAV
La política és una de les activitats més criticades, que generen més antipatia, rebuig i desconfiança entre una bona part de la societat. Només cal veure les notícies al voltant nostre sobre la corrupció, les promeses incomplertes, el finançament il·legal o els abusos d’una part dels polítics, per adonar-te que avui no és fàcil explicar que la política també és un servei a la societat, que és transformadora, que pot impulsar valors positius de progrés, de justícia social, de llibertat, de millora de la teva ciutat o del teu país. Hi ha persones que fan més fàcil explicar aquesta segona part més positiva de la política, que són honestes, que viuen amb intensitat el servei públic i la seva il·lusió per la ciutat que estimen, que a més estan preparades i parlen d’allò que en saben amb propietat. En Ramon Ceide és d’aquest tipus de polític, que combinen passió, coneixement, capacitat i valors.

Un professional, un expert en urbanisme que ha dedicat la major part del seu temps a la Universitat i al servei públic, que ha estat 10 anys treballant per la ciutat, un regidor d’urbanisme reconegut en els anys que va estar a govern per la feina feta, i un regidor a l’oposició respectat en els plens quan prenia la paraula. En Ramon no és dels que omple les intervencions de xerrameca buida, cada paraula és precisa, cada referència al passat és un fil conductor que raonablement condueix cap a una decisió coherent i ben justificada. La ciutat i la institució primer, i una pregunta que tard o d’hora en Ramon feia aparèixer en les reunions del grup socialista “què faríem nosaltres amb aquest tema si estiguéssim governant?”. En Ramon no deixava espai a la tàctica curtplacista. Des del seu coneixement de la matèria, podria haver exercit una manera de fer oposició més incisiva i evidenciant més clarament allò que no rutlla a l’àrea d’urbanisme, però en Ramon sempre optava per una intervenció més subtil i de traç ajustat, i a la vegada mantenint una visió personal sobre la ciutat i els barris, i encara més important, dels ciutadans que hi viuen. Una certa combinació de pensament racional del que coneix sobre urbanisme, i amb la interiorització d’allò que amoïna al ciutadà, amb els que hi parla i debat, dels grans temes de ciutat com el TAV, fins el detall urbà dels barris que tan bé coneix.


No puc dir que conegui en Ramon ni amb prou profunditat, ni de fa massa temps, amb prou feines els dos anys que hem compartit exercint de regidors a Girona. Certament que per mi han estat dos anys ben intensos i em sembla que pels llarguíssims plens junts, les comissions informatives, les nombroses reunions dels dilluns, els dinars o sopars organitzats, o les passejades per la ciutat de tant en tant m’han fet apreciar, admirar i reconèixer a en Ramon. Primer com un expert de primera fila a nivell urbanístic, un professor en un sentit plenament positiu del terme pel seu caràcter pedagògic, i a la vegada amb les idees clares d’un professional de la matèria amb un domini pràctic del que cal i del que no a la ciutat i sense fer volar coloms. En segon lloc, un polític honest que estima la ciutat de Girona, un estil de fer oposició i entendre que la bona política és aquella que posa per davant sempre la ciutat, més pendent de veure com pot ajudar al govern a tots nivells que a treure rèdit dels errors en què cauen. Un gironí de cap a peus, sempre amb una anècdota, una coneixença, un racó de la ciutat, una historia que explicar que et fa ballar el cap o somriure. Finalment i més important, una persona que es fa estimar pels que hem tingut l’oportunitat de treballar amb ell, pel tarannà, per una modèstia exagerada, pel sentit de l’humor, per la bonhomia que respira per tot arreu. En Ramon a més sempre tenia bon consells que donar-nos, als que de manera paternal, es refereix com els joves del grup. Gràcies Ramon per aquests dos anys a l’Ajuntament de Girona, et trobaré a faltar.